first_img Acoustic Logic Products used in this ProjectVentilated / Double Skin FacadeDanpalFaçade Systems Danpal®Structural + Civil Engineering:Henry & HymasLandscape Design:Ric McConaghyHeritage Architect:Paul DaviesNew Building Area:760 m2Refurbished Building Area:240 m2Playground Landscaping Area (Includes Verandahs):650 m2Site Area:2080 m2Client:University of Technology SydneyArchitects Team:Thierry Lacoste, David Stevenson, Daniel Beekwilder, Tasmin Dunn, Edward Dieppe, Arash Engineer, Jessica SantosStructural Engineering:Henry & HymasCivil Engineering:Henry & HymasCity:ChippendaleCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Brett BoardmanText description provided by the architects. The new Blackfriars Children’s Centre is a childcare center in Sydney by DJRD and Lacoste + Stevenson, architects in association. The building celebrates the beautifully naive depictions of housing by children. Each playroom in the Centre is in the form of a house as might be drawn by a child; a box with a pitched roof.  A sense of home in both scale and materiality creates the feeling of a familiar place.Save this picture!© Brett BoardmanSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Brett BoardmanThe overall form is a series of small ‘houses’ continuously connected along the street, each varying slightly in pitch and scale to create an animated streetscape of pitched roofs.  The profile of pitched roofs provides a prominent presence for the Centre along Blackfriars Street. The materials used evoke warmth, welcome and transparency.  The external façade is a combination of clear glass and glass with a graphic, and painted vertical timber paneling with the gable roof ends clad in a translucent sheet that is illuminated from within. Save this picture!© Brett BoardmanColorful timber slats partially screen the internal ‘street’ from the public footpath.  Large-format, historic photographs of past events of Blackfriars School connects the new center to the site. The footprint of the building has been designed to respond to and complete the courtyard formed by the heritage buildings.  Engagement between the new and old architecture is achieved with the dimpled mirror polished panels which clad the façades facing the heritage buildings. The effect is a playful dialogue of reflections between the new building and the heritage site.Save this picture!© Brett BoardmanOnce inside the rooms are connected by an undulating plywood sensory wall.  The procession through to the playrooms is more than just circulation; it connects the internal spaces in a way that incorporates wonderful moments for children to learn and interact in spontaneous ways. The internal rooms are also lined with vertical timber paneling painted white.  The playrooms make use of ‘thickened’ walls for storage, cubby spaces and reading nooks. Save this picture!© Brett BoardmanTimber floors and plywood walls and furniture create warmth within the rooms.  The use of rugs and fabric upholstery throughout the center also add softness to spaces and assist other acoustic treatments to ensure active spaces are still acoustically comfortable. Each playroom opens onto an outdoor play area ensuring indoor and outdoor spaces are seamlessly connected creating variety for the children and teachers to adapt to the day and to different activities.Save this picture!© Brett BoardmanProject gallerySee allShow lessScarborough House / Borrmeister ArchitectsSelected Projects8 Vibrant Installations by Quintessenz Create Stunning Spaces of ColorArchitecture NewsProject locationAddress:Blackfriars St, Chippendale NSW 2008, AustraliaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Project Management: CopySocial Housing•Chippendale, Australia Save this picture!© Brett Boardman+ 19Curated by Fernanda Castro Share Services Engineers: Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/899470/uts-blackfriars-childrens-centre-djrd-plus-lacoste-plus-stevenson Clipboard Architects: DJRD, Lacoste + Stevenson Area Area of this architecture project UTS Blackfriars Children’s Centre / DJRD + Lacoste + StevensonSave this projectSaveUTS Blackfriars Children’s Centre / DJRD + Lacoste + Stevenson UTS Blackfriars Children’s Centre / DJRD + Lacoste + Stevenson Area:  1650 m² Year Completion year of this architecture project Acoustic Consultant: Social Housing Photographs Ichor Constructionscenter_img Year:  ArchDaily Products translation missing: en-US.post.svg.material_description 2018 “COPY” Manufacturers: Danpal, Austimber, Colorbond, Gosford Quarries, Tappeti, DVP, Interspace Photographs:  Brett Boardman Manufacturers Brands with products used in this architecture project Umow Lai Australia “COPY” Builder: UTS FMO, Angie Clements ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/899470/uts-blackfriars-childrens-centre-djrd-plus-lacoste-plus-stevenson Clipboard CopyAbout this officeDJRDOfficeFollowLacoste + StevensonOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureSocial HousingChippendaleAustraliaPublished on August 11, 2018Cite: “UTS Blackfriars Children’s Centre / DJRD + Lacoste + Stevenson” 11 Aug 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *